23 februarie 2013

Exerciţii de respiraţie



Punctul cheie al sănătăţii, respiraţia acţionează arderile, oxigenează sângele, îl purifică. Respiraţia profundă are avantajul de a activa secreţiile glandulare - tinereţea corpului nostru este în raport direct cu perfecta funcţionare a glandelor. Efectele celor mai bune creme asupra tenului sau a regimurilor de slăbit asupra corpului nu valorează nimic faţă de o respiraţie corectă.



Câteva reguli:
  • se inspiră pe nas - acesta joacă rol de filtru
  • se expiră pe nas, în afară de momentele de efort intens, când se expiră pe gură
  • când faci exerciţii de respiraţie, începi cu expiraţia, pentru a goli plămânii. Te gândeşti la ceea faci, cu calm, nu trebuie să faci niciun efort
  • inspiraţia trebuie să fie profundă - trebuie să simţi diafragma acţionând. Dacă ai senzaţia că nu ai folosit întreaga capacitate pulmonară, înseamnă că vârfurile plămânilor, care au rămas multă vreme inactive, nu sunt destul de dezvoltate, iar aceasta trebuie să se realizeze progresiv.
  • la expiraţie, singura grijă este să nu fie prea rapidă. La început, expiră pe gură, cu buzele întredeschise, cu un şuierat, dozând aerul în mod regulat; mai târziu, vei expira pe nas. După câteva exerciţii de respiraţie, este posibil să simţi nevoia de a ofta: diafragma care a fost obligată la un exerciţiu neobişnuit simte nevoia să se relaxeze -oftatul este o formă de relaxare naturală.

Exerciţii de respiraţie:
1. inspiră încet, profund, timp de 3 secunde. Reţine suflul - fără a te crispa, 3-6 secunde. Expiră încet, fără grabă, 3-6 secunde.
2. în poziţa culcat, cu braţele şi picioarele întinse, decontractate, inspiră pe nas 3-7 secunde. Reţine suflul 2-3 secunde. Expiră încet - dacă ai inspirat în 3 secunde, expiră în 6. După o lună, vei inspira în 7 secunde şi vei expira în 10 secunde, vei reţine aerul 4 secunde.
În timpul zile, fă acelaşi exerciţiu pe un scaun sau în picioare, având grijă ca în timpul inspiraţiei să nu ridici umerii, ci să-i împingi înapoi.
Exerciţiile de respiraţie te vor ajuta să faci mişcare fără efort şi oboseală. Respirând incorect în timpul unor exerciţii fizice, excesul de acid carbonic care rămâne în plămâni te va face să gâfâi şi să simţi epuizare - uşurarea vine expirând şi inspirând profund.